WP

Alam Maya yang indah

Remove Shortcut

Leave a comment

Pernah tak terjadi dalam life korang, bila kau cucuk pendrive, sekali semua folder dah bertukar rupa jadik icon shortcut macam kat picture atas tu?? Dan, semua folder tu tak boleh nak bukak. Damn! Sakit hati! Mesti kau cakap, lagi baik aku format pendrive. Even dalam pendrive tu ada berjuta macam benda penting. Kesian kan?

So, malam ni, aku nak share la sikit, macam mana nak remove shortcut virus dalam pendrive, tanpa format pendrive tu, since cikgu-cikgu selalu jumpa aku pasal nak remove virus ni. Kesian.

1) Cucuk pendrive. Kenal pasti kau punye pendrive locate kat mane. Kat E ke, F ke atau sebagainya.

2) Before kau buat ape-ape, aku sarankan, SCAN dulu pendrive tu. Biar mampus semua virus-virus mukaffafoh tu.

3) Dah siap scan, kau klik kat My Computer, klik Tools, kemudian, Folder Options, and then View. Kau nampak tak ada kotak dia tulis show hidden files tu?? Ha, kau klik yang tu. Kemudian kau unclick yang hide extension dengan hide protected tu. Biar kita nampak semua isi dalam window. Haha..

Murid-murid, faham setakat ni?? Kalau faham, bagus, boleh kite proceed ke step seterusnya.

4) Bukak location pendrive tadi. Biarkan dia terbukak. Kau akan nampak, folder yang shortcut tadi actually sudah di hiddenkan oleh virus tadi. Cis! Kuang ajaq!

5) Klik kat Start, Run, dan kau taip cmd. Then, muncul skrin hitam kan.

6) Kau taip command ni ok!

attrib -h -r -s /s /d g:\*.*
(yang g tu ialah lokasi pendrive kau. If pendrive kau location dia F, kau tulis la F, jangan taip Q pulak)
Kemudian, tekan button Enter.

7) Kau punya skrin hitam akan ambik masa nak loading. So, kau kena bersabar. Tunggu sampai second command muncul. Bila second command dah muncul, kau pergi tengok kat location pendrive tadi.

8) Kau punya folder yang hidden tadi dah back to normal. Yippie!

9) Dan kau dengan senang hati, boleh delete folder yang ada shortcut tadi. Pandai-pandai kaula ye.

10) Setting yang dekat My Computer tadi, kau tukar jadi macam asal balik ok! Jangan malas! Aku takut kau terdelete files window yang penting, kang tak pasal-pasal window corrupt.

Tadaa! Siap! Penat tak baca? Haha.. Kesian. Takpe, at least aku share something kan? SELAMAT MENCUBA!🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s